2023.07.12.
Amikor valaki, aki kevésbé járatos a vegán, gluténmentes, hozzáadott cukormentes és egyéb különleges alapanyagok világában, amikor meghallja ezeket a kifejezéseket, akkor hirtelen el sem tudja képzelni, mit ehetnek azok, akik ezen elvek mentén táplálkoznak. Pedig sokszor a hagyományos ételek között is akad olyan, ami simán megfelel ezeknek a kritériumoknak, lásd pl. ezt a zöldséglevest!
Ehhez a recepthez általában minden összetevőből van itthon, még akkor is amikor azt érzem, hogy "nincs itthon semmi" amiből főzni lehet. Javaslom, hogy ezekből nálatok is legyenek, mert ha nincs idő, lehetőség bevásárolni, ez a leves megmenthet :)
Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
4 közepes répa
3 db krumpli
1 kis darab kápia (elhagyható)
1,5 bögre fagyasztott borsó
3 gerezd fokhagyma
1 kis csokor friss petrezselyem
házi vegeta, só
1 tk szódabikarbóna
Én a levesekhez általában megdinsztelek egy apróra vágott hagymát kevés olajon, ahogy ez alkalommal is. Ezután a karikára vágott répát és a gerezd fokhagymákat is hozzádobom, így a répa pirulás közben ereszt egy kis színt, így lesz szép a levesünk. Ezután sózok és hozzáteszem a vegetát (ez lehet szárított vagy bármilyen bolti, nekem anyukám jóvoltából egy sóban elrakott friss, darált zöldségekből készült van), így hagyom 1-2 percet, majd jöhet a borsó. Felöntöm vízzel, rakok hozzá szódabikarbónát, amit minden olyan ételhez teszek, ahol lassabban puhuló hüvelyeseket főzök. Ez segít, nem kell olyan sokáig főzni. Hozzáteszem az apróra vágott petrezselymet, majd kb 15 perc után a kockára vágott krumplit és addig főzöm közepes lángon, míg ez utóbbi is megpuhul.
...és hát igen, vegán, gluténmentes. Ez tipikusan egy olyan étel, ami megkönnyítti a vegyesen étkező családok anyukáinak főzési szokásait. Ezt mindenki megeheti, nem kell plusz opció mellé.
Az utóbbi időben mindenbe amibe csak lehet, petrezselymet rakok...Biztos nem véletlen. Az olvastam róla, hogy az allergiások kötelező növénye, kiválóan segít hörgőproblémák esetén is. Különösen gazdag klorofillban, A,- B,- C,- E,- K,- vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. A benne található flavonoidok, köztük a luteolin és az apigenin, hatékony antioxidáns. Forrás: https://www.mindmegette.hu/petrezselyem-mania-46786/
Néha dobok a tányéromba egy kis chilit, így nekem egy igazi erőleves lesz! A gyerekek is nagyon szeretik, sokszor ez mellé nekik már csak egy palacsintát csinálok. Ilyenkor nyáron, főleg az elmúlt napok hőségében, az ember nem is kíván enni, pont elég egy jó kis zöldségleves. Amúgy is azt mondják, hogy a melegben kell meleget enni, hogy a szervezetünk belülről hűtse le magát a meleg étel hatására és így jobban viseljük a külső hőmérsékletet is.
Ne féljünk a sótól, mert az hozza ki igazán az ízeket!