2023.06.15.
Egyszerű, gyors és praktikus!
Kávé mellé, tízórainak, uzsonnának, vagy rohanós napokon csak a táskánkba rejtve, ha netán nem jutunk időben egyéb étekhez és nem szeretnénk a bolti kekszekhez folyamodni, akkor ez a vegán, gluténmentes, hozzáadott cukormentes verzió tökéletes opció :)
250 g zabpehely (gluténmentes)
350 g áztatott datolya
40 g puffasztott quinoa
1 tk fahéj
Összegyúrjuk az összetevőket, majd tetszőleges formájú kekszeket készítünk a masszából. (Segíthet, ha bevizezzük a kezünket.) Sütőpapírral borított tepsire helyezzük őket, majd 200 fokon 20 percig sütjük. De ízlés kérdése, nem baj ha pirul, csak figyeld, le ne égjen!
Az "áztatott datolya" napon szárított mag nélküli iráni datolya, vagyis én ezt használom és ajánlom. Ár-érték arányban. Egy éjszakára legalább be kell áztatni annyi vízbe, hogy ellepje. Másnapra szépen bepuhul és akár kézzel is szét lehet nyomkodni, ne tévesszen meg senkit a sok rostja! Nem haj, nem macskaszőr, csak rost! Ami azért is fontos, mert az egyébként magas glikémiás indexű datolya felszívódását lassítani fogja, azaz nem úgy emeli meg a vércukor szintet, mint egy szirupos édesítő, vagy a cukor. Így cukorbetegek is fogyaszthatják, persze mértékkel és kontroll mellett! Én gyakran azt csinálom, hogy beáztatok több datolyát és összeturmixolom, azaz datolya pasztát csinálok belőle, ami hűtőben kb. 1 hétig eláll. Ha több mindent fogsz készíteni egy hét alatt, amihez ezt használnád édesítőként, akkor érdemes...és homogénebb az állaga. Ebben a receptben tökéletes megoldás, ha az áztatott datolyát kicsit kinyomkodod és úgy használod fel a kekszhez.
Gluténmentes, vegán finomság, nem csak mentesen étkezőknek!
Gyerekekkel kézműves szakkörnek is kiváló lehetőség! :)