2023.02.01.
Kedvenc alkotói stílusom a konyhában, a „semmiből valamit”. :)
Gondolom nem vagyok vele egyedül és a legjobb családban is megesik néha, mikor beköszönt a hétvége és az örömteli szombat reggeli mámorból felocsúdva rájössz, hogy bizony nincs már messze az ebédidő…Hajnali 10 óra van, az egész hetes fáradtság súlya nyomja a tested a kanapéhoz, miközben gyereknek látszó kis vadorzók ugrálnak a fejeden…
De mégis csak illendő lenne valami ebédet produkálni a srácoknak. Mondjuk olyat, amit meg is esznek. Valami olyat, ami belefér a mi egészségtudatos étkezési szokásainkba is, de gyerek szájízzel is kompatibilis. Na ez már önmagában elég nagy művészet, de igazi józanító pillanat csak ezután jön. Kinyitod a hűtőt éééés…rájössz, hogy nem voltál boltban és kb. semmi nincs a hűtőben. Na ekkor indul a varázslat. Készíts a semmiből, valamit! :)
Nálunk a best of megmentő étek ilyenkor a „golyós leves”. Ehhez általában mindig van alapanyagom, mivel az étterem miatt egy édesburgonya raktár van a házunkban. (Tudooom…nekem könnyű.) Hagyma, fokhagyma és répa kell még ehhez az egyszerű, laktató, gyors és egyben nagyon finom leveshez… Vegán, gluténmentes.
Ha hiányzik belőle a tejszínes íz, (szerintem nem fog) akkor lehet hozzá önteni, kinek mi fér bele...Főzőtejszín, vagy laktózmentes tejszín, de ha fontos, hogy mentes legyen, akkor a növényi, vegán verziókat javaslom! Most már szerencsére mindenféle elérhető ezekből szinte az összes multiban. Arra érdemes figyelned, ha a gluténmentesség is fontos, hogy megnézd a termék csomagolását ezügyben.
4-5 db édesburgonya
2-3 szál répa
1 fej vöröshagyma
fél fej fokhagyma
só
Az apróra vágott hagymát kevés olíva olajon megdinsztelem, majd hozzádobom a karikára vágott répát, fokhagymákat. Kissé sózom, majd lepirítom őket, hozzádobom a kockára vágott édesburgonyát, felöntöm vízzel és közepes lángon főzöm, míg puha nem lesz.
Ezután botmixerrel homogén krémmé turmixolom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ne főzelék legyen, de megmaradjon a krémessége. Hát ennyi a varázslat.
A gyerekek ezzel a klasszik levesgyönggyel szeretik, de pirított gluténmentes zsemlekockákkal is tökéletes, én sokszor csak úgy magában eszem, de pirított magokkal is szeretem. A fűszerezését persze lehet felnőtt kategóriába emelni, pl. egy kevés borssal, de én készítettem már szerecsendióval, gyömbérrel, és/vagy kurkumával bolondítva is. Kísérletezzetek!
Ennek a levesnek az is nagy előnye, hogy annyira laktató, hogy nem igazán tudunk mást enni utána és nem elhanyagolható érdeme, hogy így a gyerekek is megettek egy jó a adag zöldséget úgy, hogy észre se vették…Ráadásul egy vegán, gluténmentes levest ettek, amit lehet nem ettek volna meg, ha tudják, hogy egészséges. A nagyobbik fiamnak van egy ilyen heppje manapság, hogy ha valami egészséges, vagy életkertes, akkor azt élből elutasítja. Vicces gyerek. :) Ahogy telik az idő, ez azért kopik ki nála, egyre nyitottabb.
Azért a desszertnek mindig marad hely ugye, egy jó kis lekváros palacsinta (amin szintén nem lehet észrevenni, hogy vegán, gluténmentes, mert annyira eredeti, főleg töltelékkel) még lehet lecsúszik ezután! Keresd itt a blogon a receptek között!
Jó étvágyat!