2023.07.04.
Paradicsomos zöldsegragu vöröslencse tésztával
2 szál újhagyma
2 szál zellerszár
3 kisebb répa
2 gerezd fokhagyma
1 konzerv fekete bab
0,5 l paradicsompüré
egy marék petrezselyem
fűszerek: só, bors, rozmaring
1 tk glicin (édesítő)
Az apróra vágott zöldségeket (kiveve a babot) kevés olívaolajon megpirítottam, majd fűszereztem és kevés vízzel fedő alatt puhára pároltam. (A fokhagymát reszeltem) Amikor elpárolgott a víz, felöntöttem a paradicsom pürével, hozzáadtam a glicint és az átmosott babot.
Kicsit még fűszereztem, hozáadtam az apróra vágott petrezselymet. Ja egy kis "maradékmentős" főtt kukorica is került bele, amit a gyerekek hagytak meg...
Nem csak ízeiben, tápértékében is szuper opció egy kellemes nyári, ráadásul gluténmentes, vegán és egészségtudatos ebédnek! Általában a vegán és vegetáriánus fogások fehérje szegények szoktak lenni, ha nem fordítunk kellő figyelmet az összetevőkre. Itt most a fekete bab és a vöröslencse tészta segít, hogy komplex legyen ez a fogás! Szerencsére az elmúlt években sokat fejlődött már a világ ilyen téren, azaz pl. gluténmentes, vegán tészták rengeteg változata elérhető már a multik polcain is! A főzésük kicsit más, némelyik fajta hajlamosabb jobban töredezni vagy összeragadni, de pl. ez a vöröslencse tészta, abszolút egy hálás, könnyen kezelhető verzió.
Ez egyébként pont egy olyan recept, amit egyszerűen önmagáért szeretek, nem azért, mert vegán és gluténmentes, ez csak a hab a tortán! :)
Jó étvágyat! :)