2023.07.25.
Gnocchi:
200 g (1 db) édesburgonya
60 g csicsri liszt
25 g tápióka keményítő
25 g zabpehely liszt (gluténmentes)
só
Nem azért mondom, mert én csináltam és tényleg távol áll tőlem nagyképűzni, egyszerűen csak ismertetem a tényeket. Ezzel még magamat is sikerült meglepnem! Pedig az elég nehéz. Nagyon kritikus és mAXImalista vagyok, mint tudjátok. De ez még tényleg engem is levett a lábamról! Semmi mellékíz, finom, puha állag, nem mondod meg róla, hogy gluténmentes, vegán verzió. Mindenképp ki kell próbálnotok!
Ez kb. 2 adagnk megfelelő mennyiség. Meghámoztam, kockákra vágtam az édesburgonyát és puhára főztem sós vízben. Ezután egy tálban villával szétnyomkodtam, hozzátettem a többi hozzávalót és összegyúrtam. Ne lepődj meg, kicsit ragacsos és lágy tésztát kapsz, de ahogy kihűl és ha hagyod állni kb 15-20 percet, akkor formázható tésztát fogsz kapni. Ha még így is túl lágynak találnád, lehet hozzá tenni még zabpehely lisztet, de nem kell, hogy kemény legyen. Ez egy lágy tészta, az a lényeg, hogy tudjál hosszúkás rudakat formázni belőle, kb 2 ujjnyi vastagokat. Nem igazán kell alá lisztezni sem, elég ha a kezed lisztes kicsit. Szóval sodorj kis kígyókat és egy késsel darabold fel kb. 1,5-2 cm apró darabokra, majd gyors mozdulatokkal a két tenyered közt formázz golyókat belőle. Gyorsan megy és amúgy is, hidd el megéri!
Egy lábosban felforraltam vizet, tettem bele sót és a lobogó vízbe dobtam a kis golyeszokat, akik mélytengeri búvárok módjára alámerültek, majd miután felúsztak a víz tetejére, még 2 percig hagytam őket jakuzzizni. Ezután hidegzuhany alatt átmostam őket és egy tálba kerültek.
Tejszínes gomba:
500 g csiperke gomba
1 kisebb fej hagyma
majoranna, só, bors, pirospaprika
1 gerezd fokhagyma reszelve
2,5 dl *Schlagfix vegán habkrém (a tejszín)
*ezt helyettesítheted a jól bevált Aldiban kapható kókusz vagy mandula krémekkel is, melyek 400 ml-s kiszerelésben kaphatók, vagy kombinálhatod is a kettőt.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a megmosott, vékonyra szeletelt gombát. Fedő alatt hagytam őket, míg összeestek és ekkor sóztam, fűszereztem, később öntöttem még alá egy kevés vizet és puhára pároltam. Miután elkészült a szaftos gombapöri, felöntöttem tejszínnel. Nem baj, ha jó sok a tejszín, legyen mibe úszni a gnocchiknak. Úgy az igazi, ha a lében állnak! Ezen a ponton még kóstoljatok és sózzatok!
Remélem nektek is annyira fog ízleni ez a vegán, gluténmentes, laktózmentes, hozzáadott cukormentes fogás, mint nekünk! 3 napja ezt esszük! :)
Az édesburgonya egyébként tápanyagokban gazdag, kiemelkedő béta-karotin forrás és alacsony a glikémiás indexe, ellensúlyozza a szénhidrátok gyors felszívódását, így nagyon hálás étel tud lenni bármilyen formában, még akkor is ha kiegészítő, vagy köret a tányéron. Én nagyon szeretem, biztos lesz még édesburgonyás recept! Egy leves már van itt fent a blogon: https://www.eletkertszombathely.hu/blog/5/golyos-leves
Jó étvágyat!