2023.02.05.
Palacsinta
Komolyan mondom, hogy rengeteg vegán, gluténmentes palacsintát kipróbáltam már, de azt hiszem most találtam rá a legek legére… Tojás és glutén nélkül tényleg kihívás elérni a megfelelő állagot. Eddig Szafi lisztekből csináltam, azok voltak a legjobbak, de most túlzás nélkül mondhatom, hogy ez a kísérletem hajaz leginkább az eredetire.
Előnyei: amellett, hogy egészségtudatos, vegán és gluténmentes:
- palacsintához képest elég jó a fehérjéje
- nulla, azaz 0 g olaj, zsiradék felhasználásával készül. Sem a tésztában, sem a serpenyőben nincs zsiradék
- színe, állaga mint a hagyományosé
- sütés közben is úgy viselkedik, mint az eredeti, nem zsugorodik, nem ragad, nem hólyagosodik, nem kényes
- szinte mellékíz mentes – a csicseri lisztet lehet egy picit kiérezni, de nyilván nem üresen fogod enni, töltve meg már semmi nem jön át
- hozzáadott cukormentes
100 g csicsriborsó liszt
50 g tápióka kemyényítő
6 g 4x-esédesítő csipet só
40 g mangó
250 ml víz
Látom, ahogy kerekíted a szemeidet, hogy mi ez a mangó a receptben. Igazából a szín és íz miatt tettem bele, de simán kihagyható, vagy bármely egyéb gyümölccsel helyettesíthető. Pl áfonyával, vagy eperrel szép színt és kis ízt lehet adni a tésztának. Ha nem teszel bele gyümit, akkor egy kis löttyintés vizet javaslok még hozzá tenni. De én mindig is az érzékekre hagyatkozást preferálom, látni fogod a tésztádat, ha túl sűrű, rakj egy kevés vizet. Ennyi.
A keményítő lehet más fajta is, pl kukorica.
Az édesítő is lehet az amit te szeretsz használni. Bármi, ami por vagy szirup állagú, a mértékénél kalkuláld bele, hogy nálam 4x-es édesítő hatásúból ment 6g. Tehát ha sima eritritet használsz, abból picit több is mehet, de azért én 4x többet semmiből nem tennék. Az én ízlésem szerint ezek a 4x-es édesítők semmiképp nem 4x, max 2,5-3x édesebbek…
A víz, sima csapvíz.
Én egyszerű háztartási botmixerrel turmixoltam szép simára, a csicseri liszt is önmagában kicsit csomós, legalábbis ami nekem volt itthon, meg eleve a mangó miatt is.
Ebből a mennyiségből 5 db palacsinta lesz.
TIPP
HA sokat sütsz palacsintát, mindenképp szerezz be egy tapadásmentes titánium serpenyőt. Nekem Tefal van, úgy rendeltem még az eMagról. Verhetetlen. Nem kell a tésztába és a serpenyőbe sem olaj a sütéshez. Ezt többször fogjátok hallani tőlem, hogy emlegetem az alacsony zsírtartalmakat. Sok éves tapasztalatom azt mutatja és azzal tudok egyetérteni, hogy sokkal fontosabb a zsírbevitelre figyelni, mint a szegény szerencsétlen bűnbaknak kikiáltott szénhidrátra! Persze ebben nagyon különbözőek a vélemények, én csak azt tudom mondani nektek, hogy próbáljátok ki. A szénhidrátok védelmébe most csak röviden annyit, hogy nem mindegy, milyen minőségű az a szénhidrát. Teljesen mást okoz a szervezetben egy búzalisztből készült kenyérből bevitt 30 g szénhidrát, meg pl. főtt barna rizsből bevitt 30 g szénhidrát. Persze nem azt mondom, hogy mindegy a mennyi, fontos, hogy komplex legyen amit eszünk. De erről majd részletesebben egy másik bejegyzésben…
Addig is aki az étkezéssel kapcsolatos dilemmáidban segíteni tud, aki által én is megértettem, hogy mi is a helyzet a szénhidrátokkal, fehérjékkel és zsírokkal, az kedves barátnőm, Keszei Zsuzska, aki már oly sokaknak mutatott utat az elmúlt években! Keresd bizalommal, ha elakadtál a táplálkozástudomány útvesztőiben, vagy a diéták mezején... https://www.facebook.com/eletmod.fitnesz